Wychfield Site Trinity Hall, Cambridge Project info

Wychfield Site

Trinity Hall, Cambridge

In the grounds of an Edwardian House
The Wychfield Site is an annex to the College, within the extensive grounds of an Edwardian house, away from the city centre. The College wished to build new student rooms.

Feasibility study
Because of the sensitivity of the site, we carried out a feasibility study to identify the most appropriate location for the new development. The subsequent evolution of the design required extensive negotiations with the planning authority.

There was an abrupt relationship between the existing buildings, Wychfield House and Boulton House, and the gardens. The design sought to ameliorate this relationship.

The design
The student rooms are arranged in two buildings which, together with the existing ones, create a new court.

In each building, student rooms are planned around a shared living room. This forms a social focus, with staircases and kitchen/dining rooms all having views into it.

Integration with the landscape
The court has open corners, providing views out to the gardens beyond, and allowing the gardens to penetrate the court.

There is a new formal, sunken garden at the centre of the court, designed to lock the surrounding buildings into a new formal relationship.