The Learning Grid University of Warwick Project info

The Learning Grid

University of Warwick

Innovative Student Resource Centre
MJP worked closely with the University’s Library Service to create an innovative Student Resource Centre for independent learning within an existing building. The design had to be modern and inspiring, as well as functional, to appeal to students.

We have created a culture of respect for users. Our student evaluation shows that they value being treated as competent individuals.

Rachel Edwards,
Learning Grid manager,
University of Warwick 

Relaxed learning environment
The facility is designed to provide a relaxed environment that encourages students to work in whatever way suits them best – alone or in groups; at any time of the day; at desks or on sofas. A wide range of electronic equipment is provided to support new approaches to learning, with areas for brainstorming, presentation practice and multimedia video editing, as well as pc terminals and access to books and printed material.

Flexible design
MJP used a range of screens and furniture to create a loose arrangement of working areas that the students can reconfigure to suit their changing needs. Curves, colours and textured materials are used to create a lively environment – and as a reaction against other facilities which just provide rows of computer desks.

New stair and art installation
A new perforated steel staircase was inserted into the building to form a physical and visual link between the two floors of the Learning Grid. It forms a contemporary feature which deliberately contrasts with the institutional character of the existing building. The facility is open to an atrium which incorporates new catering facilities and is used for social events by staff and students.

MJP were also involved in the installation of a new work by the artist David Batchelor in the atrium.

Influential design
The Learning Grid has been extensively published, including the Independent and Guardian. It was held up as an exemplar by the JISC in their publication “Designing spaces for effective learning”.

  • Client
    University of Warwick
  • Awards
    Jason Farradane Award, 2006
  • Download PDF 1.05 MB