Student/Mixed-use Riga, Latvia Project info

Student/Mixed-use

Riga, Latvia

The site and brief

The site is located in the historic centre of Riga, ideally located to serve the city’s numerous higher education institutions. It is a key development in the regeneration of this part of the city providing new community facilities, a mixed-use ground floor, and over 600 student rooms offering a choice of lifestyle.

Integration with the City

A key part of the proposal is the creation of a new public plaza along an existing pedestrian thoroughfare running through the site, to truly integrate the development into the city.

This new plaza is designed to be a vibrant and active public space used throughout the year by locals and students alike. It contrasts with the more intimate and introspective inner courtyard – a cloistered private court for the residents.

MJP Architects’ entry to our open competition was the unanimous choice of all seven members of the judging panel. We look forward to working with MJP, drawing on their considerable experience, to bring a new standard of student housing to Riga, Latvia

Jason Allen, Chairman SIA Spire Baltic. 

The residences

The entrance to the student residences has been located on the plaza, with the reception acting as a ‘porters lodge’ to control access to the inner world of the residences.

The quality of the internal circulation and courts is important to the overall living experience. The staircases animate the external elevations and are designed as attractive, naturally lit spaces offering the opportunity for chance meetings.

The elevations

The primary elevations on the key public frontages engage with the street and local area, and are designed to be lively and welcoming. There is movement within their highly modelled compositions, changing in appearance as you move along them. They are contemporary but draw inspiration from the city’s spectacular art deco buildings, combining geometry and playfulness. The courtyard elevations are more formal, to create a tranquil environment within.

The project was won in open architectural design competition.