Residences & Conference Suite University of Roehampton, London Project info

Residences & Conference Suite

University of Roehampton, London

Elm Grove Hall is a new building in the heart of Roehampton University, marking the entrance to the Digby Stuart campus. It provides accommodation for nearly 400 students and conference guests. It also includes a state of the art conference centre, with a flexible events space and catering facilities. There is a roof terrace with spectacular views of London.

The design

MJP’s design was developed to respect and enhance the existing campus. The building is planned around landscaped courtyards with a collegiate scale and character, which sit well in this context. Traditional materials were used, including brick and high-quality reconstituted stone, within a modern architectural language. As well as creating well-planned student rooms and conference facilities, much thought was given to making attractive staircases and circulation spaces which are naturally lit and encourage chance meetings.

The aim of the design is to provide high quality accommodation that will attract students and visitors and enhance their experience of the University, giving them a sense that they are a part of the University community

Liz Pride, Director Emeritus, MJP Architects

Planning

To achieve the most advantageous planning outcome, MJP and the University developed an excellent working relationship with the local authority officers.

Pre-fabrication

The design made extensive use of pre-fabrication, notably in the brick and cast stone external wall system but also by using pre-cast concrete structural elements and factory-assembled bathroom pods. This innovative approach saved construction time, increased quality and reduced waste.

Sustainability

The building has a thermally massive envelope which, together with exposed concrete structure, helps keep the building warm in winter and cool in summer reducing the need for mechanical ventilation. It also achieves high levels of thermal insulation and air-tightness. Natural lighting is maximised throughout. Green roofs provide bio-diversity and attenuate rainwater run-off.

Construction in a ‘live’ environment

MJP devised a scheme to enable construction whilst the University remained in full operation. Strategies were developed to allow pedestrians and vehicles to navigate the site safely with minimum disruption.

  • Client
    University of Roehampton
  • Completion
    August 2016
  • Cost
    £23.5M
  • Download PDF 3.65 MB