BBC New Broadcasting House Westminster, London W1A Project info

BBC New Broadcasting House

Westminster, London W1A

The scope of the project

BBC Broadcasting House was originally built in the 1930s in the heart of London’s West End. It is listed, grade II*. MJP won an architectural design competition for a major project to refurbish it and extend the building to many times its original size.

This enabled the BBC to bring together all their radio and news broadcasting in one location. MJP’s design created an extremely flexible building and an inspiring working environment that promotes collaborative working.

Historic setting

The familiar curved prow of the original building stands adjacent to the spire of All Souls Church (listed Grade I), the focal point at the north end of Regent Street. MJP’s design respects this historic context by creating a large new public courtyard behind the church, between Broadcasting House and the new extension.

The curving façade of the courtyard creates a recessive backdrop to the church spire when viewed up Regent Street. It also complements Broadcasting House, both in its curved form and in the use of Portland Stone and fritted glass that match the hue of the existing masonry.

The courtyard opens up the BBC’s relationship with its audience and makes a major contribution to the public realm. It contains specially commissioned artworks.

Refurbishment

Within the existing building, the production spaces were all replanned and refitted. The studios were rebuilt to modern standards. The Radio Theatre was restored and upgraded for modern broadcasting. Extensive work was carried out to the building envelope. It was carefully repaired and cleaned.

New extension

The new extension provides 80,000sqm of production space, studios and staff areas. At its centre is a 4,000m² newsroom on the ground floor. Visible from the entrance areas, it’s an exciting and theatrical workspace at the heart of the building.

Broadcasting House is now one of the largest live news broadcast centres in the world. The efficient design has maximised floor space and achieved a BREEAM ‘Excellent’ rating.

 

Download  BBC_Urban Commitment

  • Client
    British Broadcasting Corporation & Land Securities
  • Completion
    Planning Permission Granted 2005
  • Awards
    British Council for Offices (BCO) Award, 2014
  • Download PDF 13.55 MB