MJP’s Southwark Underground Station on Architects’ Journal Buildings Library

MJP’s Southwark Underground Station on the Jubilee Line Extension has just been added to the Architects’ Journal Buildings Library – the digital database that showcases exemplar architectural projects.

AJBL is a charged for service but comes free as part of a subscription to the Architects’ Journal.

Southwark Station comprises several distinctly different spaces. The principle behind these varied and spatially diverse areas is to respect and respond to the civil engineering envelope developed with the engineers. The progress of the passenger from ground level to platform in an easy and clear fashion is paramount, and the generosity of the spaces through which the public moves is enhanced by materials and finishes.

The naturally lit intermediate concourse is dominated by a large cone wall designed by MJP in collaboration with Alex Beleschenko and YRM/Anthony Hunt. The wall, 40m long and 16m high, contains 630 triangular panes of blue enamelled glass held on stainless steel spiders.

MJP’s Southwark Station was awarded the RFAC/BSkyB Millennium Building of the Year along with an RIBA Award and a Concrete Society Certificate of Excellence in 2000.