Green Light for Alumno’s Stratford Tower

Alumno Developments have won planning consent for a 26 storey 431 room tower on Stratford High Street, designed by MJP Architects.

Link to B4E Article
Link to Building Design News
Link to Estates Gazette News
Link to Property Week News
Link to Architects Journal Interview

The tower is on the Olympic Legacy site, in an area which has been wholly redeveloped since the war with no apparent masterplan strategy. The area is characterised by very tall buildings on the High Street, with much smaller domestic scaled buildings in the hinterland.

The Student Experience

We look for honesty, vision, leadership, creativity and ambition combined with the experience to deliver a commercially sound project

Catherine McKenzie, Alumno Developments

The ‘student experience’ is a key concern, to create an inclusive and accessible building with an abundance of amenities and social facilities, designed to promote social interaction and community living. Student rooms are arranged in ‘clusters’, sharing kitchen/living rooms.

There is a range of room types so a choice of living arrangements and budget are catered for. The majority have an ensuite shower room, while others share WCs and showers, and some are in ‘micro-clusters’. Common rooms are distributed throughout the tower, next to lift lobbies, laundry rooms and the entrance, to make them visible and convenient.

The Design

The tower has a triangular plan, creating a distinctive landmark on this island site and giving a slim profile due to its acute angled corners

The tower has a triangular plan, creating a distinctive landmark on this island site, and giving a slim profile due its acute angled corners. The tower has similar proportions when viewed from any direction.

A tower with a rectilinear plan would look more dumpy when viewed obliquely due to the hypotenuse being longer than the sides. The triangular plan also reduces overlooking into hotel rooms on each side and over-shadowing. Internally, the triangular plan works neatly to provide three cluster flats per floor, with kitchen/living rooms on each corner.

Artists Studios and Cafe

The base of the tower expands to fill the site area on the other three sides, to provide more space for complementary uses which bring wider community benefits (a cafe and artists’ studios) and to mediate between the tower and the lower buildings in the hinterland.

The loggia and the base of the tower protect against potential adverse effects of wind flow caused by the tower on the micro-climate, by creating an obstacle to ‘down-wash’; stopping wind which is deflected down the face of the tower before it reaches the ground.

While the external form is triangular on plan, the internal planning of the rooms is orthogonal. This has been acknowledged externally by showing it to be an assembly of rectangular components in the way that the corners are formed. This avoids any architectural ambiguity which could be caused by a false expectation of a triangular grid running throughout the building, and the recesses accentuate the tower’s verticality, like fluting on a classical column.

Link to MJP Project Page
Link to Architects Journal News