Yangzhou Science Museum China Project info

Yangzhou Science Museum

China

In 2010, MJP were shortlisted down to the last two to design a new Science and Tecnology Museum.

The design responds specifically to its site and to the historical context of Yangzhou. The scheme proposes walls at alternating spacings of 15m and 5m running north to south through the site, following the ‘grain’ of the historic part of the city, and the pattern of historic Yangzhou houses. The buildings are loosely woven into this grid, and the walls are broken and eroded to provide openings, courtyards and gardens. Walls are traditional Yangzhou brickwork with the elements between them a mixture of glass, steel and aluminium.

Context

The site lies on the edge of the conservation area which is characterised by its beautiful landscape and well preserved historic buildings and gardens.

Our design proposals aim to respect and enhance this setting by;

  • allowing the landscape to permeate into the new buildings
  • using a planning arrangement which follows some of the principles found in the historic houses, adapted to suit contemporary uses
  • using traditional materials within a modern architectural language

The walls in traditional Chinese gardens not only contain the courtyards like external rooms, providing shade and privacy, but also create surprise by revealing successive ‘rooms’ slowly through carefully formed openings which frame views and vistas.

Within this context it is also our aim to create an exciting twenty-first century development, with efficient functionality, a ‘state of the art’ science museum, which is highly sustainable.

  • Client
    Shugang-Slender West Lake Committee
  • Download PDF 8.15 MB