The Sainsbury Building Worcester College, Oxford Project info

The Sainsbury Building

Worcester College, Oxford

Our project for Worcester College, Oxford, is an early and successful example of our work in the area of student accommodation. The building forms a threshold between the private world of the College garden and the city outside.

The incredibly difficult task of successfully placing a new building in such a special setting has here been met with architectural distinction.

Civic Trust Awards 

The theme of an unfolding landscape characterises the College’s gardens, in which the building is set. A serpentine lake seems to beckon the visitor from the College’s main buildings towards the new building, which appears to be an island in the lake.

The scheme is conceived as a community of rooms set in groups around kitchens. The glazed, cabinet-like quality of the kitchens creates an open, sociable atmosphere in the shared parts of the building. In contrast, the bed-sitting rooms are designed for visual and acoustic privacy. The common room is positioned close to the water with its floor at punt level.

  • Client
    Worcester College Oxford
  • Awards
    Civic Trust Award, 1984
  • Download PDF 2.13 MB