Meadowbank Club Twickenham Project info

Meadowbank Club

Twickenham

The site commands one of the most Arcadian bends on the River Thames, where it is graced by a mature parkland setting and views to a small island in midstream, cow pastures on the opposite bank and Richmond Hill beyond. Most of the site is designated as Metropolitan Open Land and it lies within a conservation area and an area of special character.

We wanted something very modern to reflect our high-tech image.

John Beaston     
Project Director, Cable and Wireless

The club was conceived as a pavilion with its roof canopy floating within the parkland setting. From under this canopy a pergola extends into the landscape, possessing the gardens. Extensive tree planting enhances the character of riverside, meadow and parkland.

The double height lounge is the focus of the interior, with full height glazing facing the garden, allowing views to Richmond Hill. The first floor provides conference facilities, with three small meeting rooms hanging within the main volume.

The real trick has been to exploit the potential of modern glass walls and lightweight structures to dissolve the bulk and mass of the building form. The result is a diaphanous structure that recedes into the surrounding parkland.

Building Magazine

The basement fitness suite and changing rooms have direct access to the gardens where there are tennis courts and a bowling green.

The club was successfully converted into a private house in 2004.

  • Client
    Cable & Wireless
  • Awards
    Civic Trust Award, 1998
    RIBA Regional Award, 1998
    Richmond Society Award, 1997
  • Download PDF 3.36 MB