Jersey State Archive St Helier, Jersey Project info

Jersey State Archive

St Helier, Jersey

This building houses the archives of the States of Jersey.

The site, chosen by Jersey Heritage Trust, was a disused quarry with high rock faces to the north and east. The brief required over 7 km of archived storage which is housed in a white rendered box. The archive repository is passively conditioned with the use of exposed high thermal wall construction and computer controlled vents to achieve BS5454. The site layout responds to the security zoning of the brief which ranged from public (exhibition), controlled access (education and reading room), secure (staff areas) and strong rooms (the repository).

The conflicting requirements of the brief have been dealt with in a manner that MJP Architects revel in. The architectural achievement is that the resulting building is such a welcoming and uplifting piece of civic architecture.

Building, October 2004 

A double height glazed ‘pavilion’ contains the reception and exhibition areas and responds to the scale of the surrounding residential properties. A porte cochere announces the public entrance and way through to visitor parking and a south facing courtyard. The courtyard is overlooked, at first floor level, by the public reading room which is an oak panelled ‘treasure chest’. The repository is a four storey high ‘strong box’ sitting against the quarry walls.

The design and analytical approach has significance beyond the archive repository building type. It expands the range of buildings for which passive environmental control may be suitable.

Chris Twinn, ARUP
  • Client
    Jersey Heritage Trust
  • Awards
    Concrete Society Certificate of Excellence – Building Category, 2001
    Civic Trust Award, 2001
    Jersey Design Award for Best Colour Scheme, 2000
    Jersey Design Award for Best New Development, 2000
    Jersey Design Award for Best Workplace, 2000
  • Download PDF 489.49 KB