Stratford Tower | Alumno Aspire Point Completed

Aspire Point is on Stratford High Street, near Queen Elizabeth Olympic Park, in an area which has been wholly redeveloped since the war with no apparent masterplan strategy. It is characterised by very tall buildings on the High Street with much smaller domestic scaled buildings in between and in the hinterland. A petrol filling station previously stood on the site. The new building has been designed by MJP Architects for Alumno Developments who specialise in student accommodation. 

Link to Architects Journal Website

The 26 storey tower contains 445 student rooms, for Queen Mary University of LondonThe base expands to fill the site area, providing space for complementary uses with wider community benefits; two floors of artists’ studios, for Space Studios, and a café. There are separate entrances for each use. 

Student Living Environment:

Ensuite student rooms are arranged in flats sharing kitchen/dining rooms. There are also studios, ‘micro-clusters’, and some flats with shared shower rooms. Artists’ studios are provided in a range of sizes with high ceilings and basic finishes.

Link to Alumno Video on Student Living

“It was a very clever way of creating intimacy. It really removes it from feeling institutional”
David Campbell, Managing Director, Alumno Developments

The quality of student living environment was a key concern, to create a building with abundant amenities and social facilities, designed to promote social interaction and community living.

Common rooms are located throughout, on a mezzanine over the entrance, on the top floor, and extensive social study space. Their use is also encouraged by locating laundry rooms adjacent. Conviviality is further enhanced by simple moves such as glazed doors to the flats and kitchens, and external views from corridors through the kitchen doors to the windows beyond.

Loggia and Base:

The entrance loggia and the base of the tower are similar in scale to the lower buildings which sit behind. They also protect against potential adverse effects of the tower on the micro-climate, by creating an obstacle to ‘down-wash’; stopping wind which is deflected down the face of the tower before it reaches the ground.

“It’s a stunning landmark building for our students”
Barbara Ashcroft, Head of Housing, Queen Mary University of London

There are magnificent views over the Olympic Park from the upper floors but the design had to mitigate some hostile environmental conditions, including road noise and air pollution.  

Triangular Plan:

The usual expectation of towers is that they will appear as slim as possible. Over about fifty storeys, this can be happen automatically by virtue of extreme height but, due to minimum viable floorplate sizes, shorter towers require other elements in their composition to achieve this aspiration. 

Link to Alumno Drone Aerial footage

“The triangular plan works functionally and visually. It generates a slim profile and avoids the problem of rectangular towers which look broader when viewed obliquely”
Jeremy Estop, Managing Director MJP

Aspire Point has a triangular plan. This creates a distinctive landmark on the island site and, by virtue of its acute corners, the shape generates a slim profile. It avoids the problem of rectangular towers which look broader when viewed obliquely due to the hypotenuse being greater than the width of the sides.

The shape also reduces overlooking of the hotels on each side, and is responsive to the angled grid of the housing behind. It works neatly with the internal planning; with three seven room flats per floors sharing kitchen/ dining rooms on each corner.

Rectangular Elements:

While the external form is triangular, the internal planning of the rooms is orthogonal. This has been acknowledged externally by showing it to be an assembly of rectangular elements separated by recesses. This helps the proportions and the recesses accentuate the tower’s verticality, like fluting on a classical column. 

Link to MJP Project Info

“The result is a light-flooded landmark new residence for QMUL postgraduates, offering a harmony of contemporary design and relaxed enjoyable spaces”
Barbara Ashcroft, Head of Housing, Queen Mary University of London

Towers are unusual in the way they are seen. They are, of course, visible from a much longer distance than lower buildings and, when viewed close up, the viewing angle to the upper storeys is unusually steep. The composition of the fenestration, therefore, transforms from a finer ‘grain’ at the lower floors to much larger scaled modules at the top.

When viewed from close distance, the scale of the lower floors is similar to some shorter neighbouring buildings and ‘fore-shortening’, caused by the perspective effect, visually compresses the upper floors. From a longer distance, the larger scale modules of the upper storeys increases the building’s legibility. 

Off-site Construction:

We exploited off-site construction techniques, more commonly associated with office buildings, to achieve fast, high quality construction. In particular the external wall was terracotta clad unitised curtain walling, made by Staticus in Lithuania and simply craned in.

Link to Staticus Video on Cladding 

The terracotta has a lustrous ‘engobe’ finish which, rather like an engineering brick, is dark in colour but light reflective and responsive to different lighting conditions. 

Project Data:

Start on site; July 2016

Gross internal floor area 16,720sqm

Form of contract or procurement route; D+B 

Construction cost; £38m  

Architect; MJP Architects

Client; Alumno Developments

Structural engineer; Structa 

M&E consultant; Cundalls

QS, PM, PD; RPS 

Main contractor; HG Construction 

Key sub-contractors

Cladding; Staticus

Frame; Reddington